Bine ați venit în viitorul radioului

Muzică la îndemână
October 13, 2021
Muzică subterană … ducând trupa la radio
October 13, 2021

Radioul pe internet implică livrarea de programe audio prin mijloace digitale de la un computer la alte computere prin internet. Aceasta implică atât difuzarea simultană a posturilor de radio existente în rețea, cât și conținutul de la posturile numai pe internet. Radio prin internet a fost posibil în 1995 prin sosirea tehnologiei de streaming.

Bine ați venit în viitorul radioului

Înainte de streaming, utilizatorii au fost obligați să descarce un întreg fișier audio înainte de a-l asculta. Tehnologia de streaming permite ascultătorilor de radio pe Internet să asculte sunetul așa cum a ajuns în timp real, astfel încât utilizatorii să nu fie nevoiți să descarce un fișier audio întreg. Transmiterea prin radio pe internet poate implica atât material live cât și clipuri arhivate de conținut audio înregistrat anterior. În ambele cazuri, utilizatorul trebuie să aibă software special care se potrivește cu software-ul folosit de stație pentru a codifica și transmite datele.

Radioul pe internet a fost o întreprindere în plină expansiune la sfârșitul anilor ’90, dar deciziile legale și o recesiune a publicității pe internet au oprit efectiv multe posturi de radio pe internet. În 2002, o dispută între radiodifuzorii de internet și industria muzicală a luat sfârșit atunci când un comitet de recursuri pentru drepturi de autor a cerut posturilor de radio pe internet să plătească o taxă pe melodie, pe ascultător, care a fost prohibitiv costisitoare pentru multe posturi.

Taxa a fost deosebit de dificilă pentru posturile de radio de Internet mai mici, care le cereau să plătească cu mii mai mulți dolari decât câștigau. Acest lucru a dus la închiderea a sute de posturi de radio pe Internet.

Spre deosebire de radioul difuzat, care este un mediu audio numai, posturile de radio pe internet sunt libere să ofere programare interactivă și pot include imagini, animații și chiar videoclipuri. În timp ce radioul difuzat se bazează pe estimarea mărimii audiențelor prin intermediul ratingurilor, radioul pe internet poate măsura de fiecare dată când un utilizator accesează o anumită pagină sau programă, iar în multe cazuri poate furniza date demografice detaliate despre persoanele care își vizitează site-urile.

Există trei modalități prin care posturile de radio pe Internet pot câștiga bani online; publicitate, tranzacții și abonamente. Publicitatea este modelul posturilor de difuzare adoptate și utilizate de zeci de ani. Capacitatea radioului de internet de a ajunge la un public global înseamnă nu numai potențialul pentru un număr mai mare de ascultători, ci și faptul că posturile pot atrage agenți de publicitate naționali, precum și locali. Ascultătorii de radio pe internet reprezintă un demografic de dorit al tinerilor cu cunoștințe tehnologice și pentru agenții de publicitate.

De ce Internet Radio este cea mai mare oportunitate de publicitate

Pe lângă reclamele standard audio numai atât de familiare la radio, radio pe internet permite posturilor să genereze venituri și prin bannere publicitare grafice și reclame pop-up. „Anunțul banner” este un mod ușor și eficient de a afișa reclame pe site-ul web al postului. Stațiile percep sume diferite, în funcție de dimensiunea bannerului, de plasarea articolelor de psihologie și de durata unei pagini.

Anunțul banner poate fi plasat pe aceeași pagină pe care ascultă ascultătorii atunci când doresc să asculte postul online. Se poate percepe o sumă mai mare pentru ceea ce se numește „clicuri”, care reprezintă banii câștigați atunci când utilizatorii fac clic pe bannerul publicitar și accesează site-ul agentului de publicitate.

Citește și Muzică subterană … ducând trupa la radio