Valurile oceanice transportă energia făcând apa să se miște în sus și în jos. În același mod, undele radio transportă energia ca o mișcare invizibilă, sus-jos, de electricitate și magnetism. Aceasta transmite semnale de programe de la antenele emițătoare uriașe, care sunt conectate la stația de radio, la antena mai mică de pe aparatul dvs. de radio. Un program este transmis prin adăugarea acestuia la o undă radio numită purtător. Acest proces se numește modulație. Uneori, un program radio este adăugat operatorului în așa fel încât semnalul programului să provoace fluctuații în frecvența operatorului. Aceasta se numește modulație de frecvență (FM). Un alt mod de a trimite un semnal radio este de a face vârfurile valului purtător mai mari sau mai mici. Deoarece dimensiunea unei unde se numește amplitudine, acest proces este cunoscut sub numele de modulație de amplitudine (AM). Modulația de frecvență este modul în care este transmis radio FM; modularea amplitudinii este tehnica utilizată de posturile de radio AM.
Care este diferența dintre AM și FM?
Un exemplu face acest lucru mai clar. Să presupunem că sunt pe o barcă cu vâsle în ocean pretinzând că sunt un emițător radio și tu ești pe țărm pretinzând că ești un receptor radio. Să presupunem că vreau să vă trimit un semnal de primejdie. Aș putea legăna barca în sus și în jos repede în apă pentru a-ți trimite valuri mari. Dacă există deja valuri care călătoresc pe lângă barca mea, de la oceanul îndepărtat până la țărm, mișcările mele vor face acele valuri existente mult mai mari. Cu alte cuvinte, voi folosi undele care trec ca purtătoare pentru a-mi trimite semnalul și, pentru că voi schimba înălțimea undelor, îmi voi transmite semnalul prin modulație de amplitudine. Alternativ, în loc să-mi mișc barca în sus și în jos, aș putea pune mâna în apă și mișca-o repede înainte și înapoi. Acum voi face valurile să călătorească mai des – crescând frecvența lor. Deci, în acest caz, semnalul meu va ajunge la dvs. prin modulație de frecvență.
Trimiterea informațiilor prin schimbarea formelor undelor este un exemplu de proces analogic. Aceasta înseamnă că informațiile pe care încercați să le trimiteți sunt reprezentate de o schimbare fizică directă (apa se mișcă în sus și în jos sau înainte și înapoi mai repede).
Cum transformă radiourile semnalele AM și FM în sunete?
Dar iată o problemă. Imaginați-vă că sunteți un receptor radio și că luați niște unde care trec. De unde știi ce înseamnă? De unde știi dacă sunt chiar AM sau FM? În primul rând, AM și FM transmit pe frecvențe foarte diferite: undele AM sunt mult mai lungi decât FM, în timp ce undele FM au frecvențe mult mai mari. Radiourile captează aceste unde diferite folosind diferite tipuri de antene și folosesc metode diferite pentru a transforma undele AM și FM înapoi în sunete recunoscute.
Radiouri precum cea din imaginea de mai sus au în interiorul lor circuite numite detectoare a căror sarcină este de a converti semnalele radio modulate AM sau FM înapoi în copii ale sunetelor din care au fost realizate. Acest proces este inversul modulației, așa că se numește demodulare. Fără a intra în detaliile tehnice, vă puteți imagina probabil cum ar funcționa într-un radio AM acordat la o singură frecvență, dar ce zici de FM, unde frecvența variază? Cum poate transmite un post pe o anumită frecvență dacă frecvența undelor care ies din emițător se schimbă constant? Ei bine, nu este la fel de aleatoriu așa cum sugerează: frecvența poate varia atât de mult („deviază”) de ambele părți ale frecvenței centrale, purtătoare. Radio-urile FM folosesc diferite tipuri de circuite de detector pentru a converti acea frecvență variabilă într-o amplitudine variabilă care recreează sunetele originale. Exact modul în care aceste lucrări depășesc domeniul de aplicare al acestui articol simplu. Dacă sunteți interesat, puteți afla mai multe în articolul Wikipedia despre detectoarele din radiouri.